Je bent zwanger, wat nu!

Informatie tijdens je zwangerschap

Zwanger

Eerste afspraak

De eerste keer dat je bij ons op de praktijk komt, zul je een intake gesprek krijgen. We vinden het belangrijk om veel tijd uit te trekken om jou, jullie, goed te leren kennen. We willen graag weten hoe het voor je is om zwanger te zijn, hoe het staat met je gezondheid, wat je wensen en verlangens zijn voor de rest van je zwangerschap. Ook geven we je veel informatie, over prenatale testen die je kunt laten doen als je dat wilt, over bloedonderzoek, over de echo’s, over hoe wij werken en wat je van ons kunt verwachten.

 • Echoscopie bij 8, 11, 13 en 34 weken

  Echocentrum Eindhoven verzorgd alle echo's op locatie Son en Eindhoven.

 • Telefonisch spreekuur

  Heb je vragen over je zwangerschap die niet dringend zijn, dan kun je iedere werkdag bellen tijdens het telefonisch spreekuur van 17.00 – 18.00 uur op telefoonnummer 06-16165026. Je krijgt dan direct een verloskundige aan de telefoon. Heb je een dringende vraag dan kun je die altijd aan de dienstdoende verloskundige stellen via hetzelfde telefoonnummer.

 • Cursuscentrum

  In het centrum proberen wij jou als zwangere alles te bieden wat je tijdens je zwangerschap nodig hebt. Een belangrijk onderdeel van het voorbereiden op de bevalling is het volgen van een goede zwangerschapscursus. Daarom hebben wij een eigen cursuscentrum waar we werken met cursusdocenten die aansluiten op onze visie. Zij begeleiden je liefdevol en kundig in je zwangerschap en bereiden je voor op je bevalling.

Belangrijkste zaken om te regelen in het begin van je zwangerschap

Erkenning

Je kindje erkennen tijdens de zwangerschap is verplicht wanneer jij en je partner ongehuwd zijn. Je kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen.

Kraamzorg

De kraamverzorgende, is je steun en toeverlaat in de kraamperiode. De kraamverzorgende geeft voorlichting en houdt je gezondheid en herstel goed in de gaten. Meld je al vroeg in de zwangerschap aan.

Bloed prikken

In de zwangerschap kijken we ook naar je gezondheid door middel van bloedonderzoek. Tijdens de intake zullen we je een bloedformulier meegeven om dit te regelen.

Prenatale screening

Dankzij prenatale screenings testen kan worden onderzocht of jullie kindje een chromosomale, genetische en/of lichamelijke afwijking heeft. Er zijn twee soorten prenatale screenings: Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom (met de combinatie test of de NIPT-studie) De 13-weken en 20-weken-echo waar wordt gekeken naar structurele (lichamelijke) afwijkingen.

Zwangerschapscursus

Tijdens een cursus leer je samen met je partner wat je kunt verwachten tijdens je bevalling. Je krijgt heldere informatie gecombineerd met het aanleren van ontspanningsoefeningen. Deze zijn nodig tijdens het opvangen van je weeën.

Speciaal voor jou ontwikkeld

Online zwangerschapscursus

Zwanger zijn, is een prachtige tijd! Spannend ook, vaak wisselen momenten van geluk en onzekerheid elkaar af. Je vraagt je af wat er komen gaat en wat je kunt verwachten van je bevalling en de tijd erna.

Herken je dit?

Je wilt weten wat er allemaal gebeurt in je lichaam als je zwanger bent;
Je wilt je samen met je partner goed voorbereiden op de bevalling;
Je wilt weten hoe je tijdens de bevalling goed je weeën kunt opvangen;
Je wilt betrouwbare informatie van een professional.

Als dit jouw vragen zijn, dan is de online cursus van viamama er voor jou. Een volledige voorbereiding voor jou & je partner.

Meer informatie over deze online cursus

  Marieke

  Tijdens de zwangerschap kreeg ik ruimte om mijn vragen te stellen en vertrouwen in de aankomende bevalling. Het is een fijn gebouw met veel hulpverleners onder één dak. Naar mijn idee alles wat je nodig hebt rondom zwangerschap, bevalling en evt nazorg. Marjolein heeft uiteindelijk mijn thuisbevalling gedaan waar ik zeer positief op terug kijk zonder dat er open eindjes zijn. Er is achteraf niets waarvan ik het anders had gewild. Een mooie totale ervaring. Bedankt daarvoor!

  Elise

  Super fijne afspraken, stelt gerust en controleert extra indien twijfels. Denkt mee bij klachten.

  Michelle

  Ik had best veel angsten tijdens mijn zwangerschap. Met hulp van Marjolein heb ik hier goed naar gekeken en ze verwees me ook door naar de vrouwencoach die ook in het centrum werkt. Het heeft me veel sterker gemaakt. Ik kan terugkijken op een mooie bevalling zonder al teveel spanning. Hele fijne begeleiding gehad hierdoor.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sit

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod Lorem ipsum dolor sit amet,

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sit

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod Lorem ipsum dolor sit amet,

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sit

  Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod Lorem ipsum dolor sit amet,

Prenatale screening

Tijdens de eerste afspraak bespreken we met je keuzes rondom prenatale screening.

Dankzij prenatale screenings testen kan worden onderzocht of jullie kindje een chromosomale, genetische en/of lichamelijke afwijking heeft. Er zijn twee soorten prenatale screenings:

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Tijdens de eerste controle kunnen wij samen met jullie, indien gewenst, het onderwerp bespreken. Op pns.nl is alle informatie te vinden om je in te lezen. Tijdens ons gesprek kunnen we vragen beantwoorden, informatie geven en de voor- nadelen van de test met jullie afwegen.

De basisverzekering vergoedt de 13-en 20 weken echo. Voor het onderzoek naar Down-, Edwards- en Patausyndroom moet je een eigen bijdrage betalen.

prenatale screening