Prenatale screening

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld. Screeningen tijdens de zwangerschap en net na de geboorte onderzoeken de aanwezigheid van eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen. Doel hiervan is zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen of handelingsopties te bieden.

Dankzij prenatale screenings testen kan worden onderzocht of jullie kindje een chromosomale, genetische en/of lichamelijke afwijking heeft. Er zijn twee soorten prenatale screenings:

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Tijdens de eerste controle kunnen wij samen met jullie, indien gewenst, het onderwerp bespreken. Op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl is alle informatie te vinden om je in te lezen. Tijdens ons gesprek kunnen we vragen beantwoorden, informatie geven en de voor- nadelen van de test met jullie afwegen.

De basisverzekering vergoedt de 13-en 20 weken echo. Voor het onderzoek naar Down-, Edwards- en Patausyndroom moet je een eigen bijdrage betalen.