Voeding voor je baby

Het klopt echt wat je waarschijnlijk overal leest: borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Ik zie heel gelukkige moeders wanneer de borstvoeding lukt en de baby groeit van haar zelfgeproduceerde melk.
Maar het kan je ook ongelukkig maken: door pijn, stress, te weinig melk. En dat wil ik je niet laten gebeuren. Jouw baby heeft alleen baat bij borstvoeding met een gelukkige moeder.

Door al in je zwangerschap hier meer over te lezen of cursussen te volgen ben je goed voorbereid. Bij Viamama hebben we lactatiekundige Saskia van Gerven die je graag meer informatie over wilt geven.

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Goede informatie en zo nodig deskundige begeleiding zorgen voor de beste start van een fijne borstvoedingsperiode. Je kunt vragen stellen tijdens het spreekuur en ook organiseren wij voorlichtingsavonden over borstvoeding. Bij Viamama hebben we een lactatiekundige voor je klaarstaan om ook al tijdens je zwangerschap voorlcihting te krijgen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker je om kunt gaan met alles wat er op je afkomt omtrent borstvoeding in de kraamweek.
Naast dat wij in de kraamweek een aantal keer bij je langskomen, komt de kraamverzorgster iedere dag bij je langs om je te ondersteunen met aanleggen. Ook roepen we soms de hulp in van een lactatiekundige. Zij is gespecialiseerd in het geven van hulp bij borstvoeding.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid van zowel je baby als jezelf.

  • Moedermelk bevat afweerstoffen die je kindje beschermen tegen ziekten en infecties. De eerste melk (colostrum) is een eerste vorm van afweeropbouw;
  • Kinderen die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek;
  • Er is 5 maal minder kans op opname in het ziekenhuis tijdens het eerste levensjaar;
  • Moedermelk speelt een belangrijke rol bij de groei van hersenen en zenuwweefsel;
  • Borstvoeding bevordert de kaakontwikkeling en daarmee de spraakontwikkeling;
  • Borst gevoede kinderen hebben minder last van diarree en middenoorontstekingen;
  • Jouw eigen melk is precies afgestemd op de behoefte van jouw kindje. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die hij of zij in de eerste 6 maanden nodig heeft. De samenstelling van de melk verandert naar gelang de behoefte van je kindje;
  • Moedermelk is altijd beschikbaar, altijd op temperatuur, is steriel, licht verteerbaar, kan niet bederven en geeft geen afval;
  • Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, hebben onder andere minder kans op borst- en/of eierstokkanker.

Beginnen met borstvoeding

De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder en alert. Wacht tot de baby begint te zoeken en te smakken en leg hem dan aan. Als je je kindje snel na de geboorte kunt aanleggen, komt de borstvoeding sneller op gang. Bovendien leert hij juist in dit uur hoe hij goed uit de borst kan drinken. In de rest van de kraamweek heeft hij daar profijt van. Bij voorkeur drinkt je kindje dus binnen het eerste uur uit de borst, maar lukt dit door omstandigheden niet dan is dit niet erg en probeer je het later nog eens.

Probeer je baby de eerste 24 uur minstens elke 2 tot 3 uur aan te leggen, liefst aan beide borsten. Zo komt de borstvoeding het snelst op gang. Leg je baby minimaal 8 keer per 24 uur aan. Probeer niet op schema te voeden, maar voed je baby zodra hij wakker wordt of erom vraagt.

Kunstvoeding

Kunstvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding kan of wilt geven. Indien er allergieën voorkomen in je familie adviseren wij hypo-allergene kunstvoeding. De eiwitten in hypo-allergene kunstvoeding (koemelkeiwitten) hebben een speciale behandeling ondergaan; ze zijn gesplitst tot kortere eiwitketens. Als deze kleinere eiwitten de darmwand passeren, zal het lichaam ze niet zo snel herkennen als lichaamsvreemd. De kans op een allergische reactie is hierdoor kleiner.

Voed je kindje afwisselend per arm om een mogelijke voorkeurshouding te voorkomen. Laat het liefst maar 1 of 2 personen steeds de fles geven, teveel wisseling kan te onrustig zijn voor hem of haar. Leg je kindje regelmatig met de huid tegen jouw huid. Uit onderzoek is gebleken dat huid-op-huid contact ervoor zorgt dat je kindje blijer is, de temperatuur van je kindje stabieler en normaler is, het hartje en de ademwaarden stabieler en normaler zijn en de bloedsuikers van de kindje hoger zijn.

Als je bijvoeding (bij voorkeur afgekolfde moedermelk of eventueel kunstvoeding) na de borstvoeding moet geven, adviseren wij dit niet met een fles te geven maar bijvoorbeeld via een cupje of vingervoeden. Als je je kindje bijvoeding geeft via de fles bestaat de kans dat je kindje de techniek om te drinken uit de borst niet goed onder de knie krijgt. Na 4-6 weken kun je, als je kindje goed uit de borst heeft leren drinken, rustig het drinken van afgekolfde moedermelk uit de fles introduceren. Op deze manier kan iemand anders, als je weer gaat werken of even weg wilt, je baby melk geven.

Lactatiekundigen

Een lactatiekundige is speciaal opgeleid om moeders die borstvoeding (willen) geven te begeleiden. Zij geven informatieavonden, begeleiden bij borstvoedingsproblemen en geven persoonlijk advies.