Kraamzorg

Het is belangrijk dat je op tijd kraamzorg regelt, zodat je verzekerd bent van goede zorg rond de bevalling. Het is aan te raden je in te schrijven voor kraamzorg rond de 12 weken zwangerschap.

Kraamzorg is geen luxe, maar een noodzaak. Tijdens de bevalling thuis is kraamzorg aanwezig en na de bevalling begeleidt ze het kraambed. Dat wil zeggen dat ze jonge ouders leert om de baby te verzorgen, dat ze begeleidt bij de borstvoeding en dat ze in de gaten houdt of de baby goed groeit, goed plast en goede ontlasting heeft en of de kleur goed is. Als er medisch iets niet in orde is met de baby of de moeder, dan belt ze ons.

Afhankelijk van het aantal uren kraamzorg dat je afspreekt, helpt de kraamverzorgende ook met de verzorging van moeder en kind en met licht huishoudelijke taken. Ze maakt dan bijvoorbeeld de lunch voor de kraamvrouw, doet de was en houdt de kraamkamer en het sanitair schoon. Maar ze doet niet de afwas van de dag ervoor, gaat geen ramen lappen en is geen schoonmaakster.

Informeer bij je verzekeringsmaatschappij bij welk kraambureau jij je kraamzorg kunt aanvragen en hoe je zorg zal worden vergoed. Wij raden je aan om zoveel mogelijk kraamzorguren aan te vragen. In de praktijk blijkt dat dit geen overbodige luxe is. Meestal kun je via je verzekering ook een kraampakket aanvragen. Zeker voor een thuisbevalling is dit pakket noodzakelijk.