Hielprik en gehoortest

In de eerste week neemt een medewerker van het consultatiebureau bloed af uit de hiel van je kindje; de zogenaamde hielprik. Nadat de geboorteaangifte bij de gemeente is gedaan, sturen zij een bericht naar het consultatiebureau. Je hoeft hier dus niets voor te regelen (wel als je officiële adres niet hetzelfde is als je kraamadres).

In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op onder andere een aantal zeldzame stofwisselingsziekten. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan schade in de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je kindje voorkomen of beperken. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Tegelijkertijd met de hielprik wordt ook de eerste gehoortest gedaan. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. De uitslag van de hielprik duurt langer en wordt onder andere naar het consultatiebureau gestuurd.

Al tijdens je zwangerschap zullen we meer informatie geven over de hielprik en de gehoorscreening: deze informatie is ook na te lezen in de folder (zie afbeelding).