Wanneer moet je bellen?

Ja, super spannend toch voor jullie wanneer het einde van je zwangerschap in zicht is? Wanneer moet je ons bellen? Misschien ben je bang dat je een wee niet zal herkennen. In de 15 jaar dat ik verloskundige ben heb ik dit 1 keer meegemaakt. Dat een vrouw beviel zonder pijn te voelen.

Ik heb een fijne tip voor je: als je twijfelt of je gewoon wat krampen hebt of echte weeën: ga onder een warme douche staan, kruik tegen je buik of ga half uurtje liggen op bed. Gewone krampen zullen door de warmte verdwijnen: echte weeën stoppen niet en kunnen zelfs gaan toenemen door de warmte en de ontspanning. Probeer het maar, het werkt!

Nummer wat te bellen : 06 161 650 26
Bij geen gehoor: 06 423 629 50 of 06 215 310 10

Welk nummer moet je bellen?

Onderstaande belinstructies gelden voor zwangeren tussen de 37 en 42 weken. De meeste kinderen worden in die periode geboren. Ben je minder dan 37 weken zwanger dan bel je ons meteen als één van onderstaande dingen gebeuren.

Wanneer moet je bellen?

  • Als voor je gevoel de weeën op gang zijn gekomen en je vindt het prettig als we bij je komen kijken: bel dan. Meestal begint de ontsluiting als je een uur lang regelmatige weeën hebt, om de vier minuten, waarbij de wee zelf een minuut duurt.
  • Als de vliezen ’s nachts breken en het vruchtwater is helder dan bel je ’s ochtends. Als de vliezen overdag breken dan bel je direct.
  • Als je vliezen breken en het hoofd van de baby is nog niet in het bekken ingedaald, moet je ook altijd bellen. Of de baby ingedaald is, krijg je op het spreekuur van ons te horen.
  • Als de vliezen ’s nachts breken en je krijgt vervolgens weeën om de vier minuten dan moet je natuurlijk ook ’s nachts bellen.
  • Als de vliezen overdag of ’s nachts breken en het vruchtwater is groen dan bel je ons direct! De kleur geeft aan dat je kindje in het vruchtwater gepoept heeft. Dat is op zich geen reden voor paniek (99 van de 100 baby’s doet dat omdat de darmen gewoon vol zijn), maar we willen je kindje dan wel extra in de gaten houden.
  • Als je meer dan een maandverband vol helderrood bloedverlies hebt. Een beetje bloederig slijm is normaal.
  • Als je je baby minder voelt bewegen dan je gewend bent. De hele zwangerschap is het belangrijk dat je je baby goed voelt bewegen.

LET OP: Ga je poliklinisch bevallen, ga dan niet zelf naar het ziekenhuis, het ziekenhuis is hier niet op berekend. Wij komen bij je thuis en samen gaan we naar het ziekenhuis.

TIP: Probeer wat van het verloren vocht op te vangen in een potje of maandverband zodat je de kleur kunt bekijken. Het hoort kleurloos te zijn. Wij komen gedurende de dag bekijken of het inderdaad vruchtwater is. Als het vocht in een verbandje zit, doe dat dan in een plastic zakje. Probeer daarna te gaan slapen. Soms duurt het nog 24 uur voordat de weeën beginnen en anders ben je al moe voordat je bevalling echt begint. Als het vruchtwater niet helder is bel je ons meteen.