Verloop bevalling

Als je bevalling begonnen is kunnen jullie ons bellen volgens de instructies. We observeren de weeën, luisteren naar jullie kindje en voelen hoe het op dat moment ligt. Als de weeën krachtig zijn doen we een inwendig onderzoek om te kijken hoe veel ontsluiting je hebt. Vervolgens bespreken we jullie wensen; wil je misschien even in bad of onder de douche? We kunnen je tips geven voor massage en verschillende houdingen.

Een bevalling stap voor stap

Na maanden van groei en afwachten komt de bevalling steeds dichterbij. Wij zullen je tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk voorbereiden. We helpen met je geboortewensen en geven advies en informatie. Bij iedereen is het verloop van de bevalling anders. Van tevoren is niet te voorspellen hoe en wanneer je gaat bevallen. Hieronder zullen alle fasen van de geboorte worden beschreven.

Weeen

Tegen het eind van je zwangerschap kun je ‘harde buiken’ krijgen. Hierbij trekt je baarmoeder even samen waardoor je buik hard aan voelt. Je spier van je baarmoeder wordt de laatste maanden van de zwangerschap steeds actiever om zich klaar te maken voor de bevalling. Harde buiken hoeven niet te betekenen dat de bevalling is gestart. Harde buiken nemen vaak af bij rust en warmte. Wanneer ze niet afnemen en regelmatig op komen zetten, betekent dit dat de weeën langzaam beginnen. Door het hormoon oxytocine welke vrijkomt bij de bevalling, zullen de weeën steeds intenser worden. Deze weeën zijn nodig om jullie kindje geboren te laten worden, Ze duren 1-1.5 minuut en komen om de 3 tot 5 minuten.

Ontsluiting

De weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond soepeler en dunner wordt, waardoor hij open gaat staan. Dit noem je ontsluiting. Gemiddeld duurt de ontsluiting bij een eerste kindje 12 uur tot je volledige ontsluiting hebt. Bij een tweede kindje duurt de ontsluiting ongeveer 5-6 uur.

Vliezen breken

Bij 10% van de zwangere begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal breken ze als je al weeën hebt. Je vliezen en het vruchtwater beschermen je baby. Het is handig als je wat vruchtwater probeert op te vangen zodat je de kleur kunt zien. Vruchtwater hoort helder te zijn. Ze vliezen met het vruchtwater helpen tijdens de bevalling de baarmoedermond te openen door er druk op te geven. Wanneer de vliezen niet spontaan breken of zet de ontsluiting niet voldoende door, dan kunnen wij de vliezen breken. Dit is volledig pijnloos. Als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, dan mag je niet in bad vanwege de kans op infectie.

Persweeen tot de geboorte van jullie kindje

Zodra je 10 cm ontsluiting hebt, is staat baarmoedermond ver genoeg open om jullie baby geboren te laten worden. Door de toenemende druk van het hoofde van jullie kindje ontstaan er persweeën. Je krijgt nu sterk de behoefte om mee te drukken. Dit gevoel kun je niet tegenhouden. De persweeën komen om de 2 tot 4 minuten. Bij een eerste kindje duurt het persen ongeveer een uur. Bij een tweede kindje 10-15 minuten. Dit is de laatste fase van de bevalling, jullie kindje is nu bijna geboren. Door mee te persen komt het kindje steeds verder in de bekken. Daarna zal het hoofdje door de vagina naar buiten komen. Het hoofdje is groter dan het lijfje. Als het hoofdje geboren is volgt het lijfje dus snel. De verloskundige begeleidt de baby verder naar buiten. De baby wordt op jouw (blote) buik gelegd en blijft daar minimaal een uur liggen: Het gouden uur.

Placenta

Na de geboorte van je kindje wordt het weer rustig in je buik. Na 15-20 minuten trekt je baarmoeder weer samen om de placenta los te maken. Wij controleren of de placenta los ligt. Als dat zo is vragen we je om een keer mee te persen en de placenta wordt geboren. Na de geboorte zullen we je perineum inspecteren. Wanneer nodig zullen we een scheurtje met lokale verdoving hechten.

Doorknippen van de navelstreng

Jullie kindje is geboren, wat bijzonder! Het eerste uur (mits er geen complicaties zijn) mag je kindje bloot bij jou op de buik liggen. Huid op huid contact is goed voor de minden tussen jou en je kindje. Als de hartslag van jullie kindje niet meer te voelen is in de navelstreng, wordt deze doorgeknipt. Dit mag de partner doen. Hierna hebben jullie samen de tijd om elkaar te leren kennen.